perjantai 31. elokuuta 2007

Runotorstai: tämä hetki 20 sanalla

Tässä ja nyt tuntuu, kuin
olisit minulle juuri sitä,
    mitä en koskaan
osannut kuvitella toisen ihmisen
olevan:
    materialtaan
korvaamaton hyödyke.

keskiviikko 29. elokuuta 2007

Foorumi kiusatuille


Blogimaailmasta monille tuttu Brim on perustanut oman foorumin kiusatuille

25. päivä tätä kuuta on verkkoon ilmestynyt uusi foorumi, jossa kiusauksesta kärsivät tai siitä joskus kärsineet voivat saada vertaistukea ja äänensä kuuluviin. Foorumin on luonut nettiolento Brim, jonka monet tuntevat muun muassa hänen herkästä, luovasta ja kielellisesti korkeatasoisesta blogistaan Hurmaava itsemurha (tosin Brim itse on esittänyt toiveen, että foorumin ja hänen bloginsa asiat pidettäisiin erillään). Tuekseen Brim on saanut kaksi muuta moderaattoria, Myrskyttären ja Korpin.

Foorumin puitteissa voi esimerkiksi ilmoittaa kouluista, joissa kiusausta tapahtuu, ja antaa ja saada neuvoja. Kaikkien turvallisuutta ajatellen foorumilla on päätetty välttää liian yksityiskohtaisia kuvauksia, joista asianosaiset henkilöt saattaisivat olla tunnistettavissa. Tämän politiikan on tarkoitus estää sekä foorumin väärinkäyttö että ihmisten päätyminen käräjille.

Foorumilla on tähän mennessä 17 rekisteröityä käyttäjää. Keskustelu ei ole vielä täysin päässyt käyntiin, mutta jo tässä vaiheessa on muun muassa sivuttu kiusaamisen syitä (ongelmat kotona, huono itsetunto...) ja niiden uskottavuutta. Oma kantani: jotkut lapset ja nuoret nyt vaan ovat huolettomia sadisteja, jotkut eivät kasva siitä ulos edes aikuisena. Katsoin kerran Dr. Philin jakson, jossa oli vieraana nainen, johon koulukiusaus oli jättänyt syvän trauman. Yksi kiusaajistakin saatiin ohjelmaan. Hän ei edes muistanut koko kiusaamista, niin vähäpätöinen osa hänen kokemustaan se oli ollut! Tämä entinen kiusaaja oli tosin nykyään (ainakin kameroiden edessä) sangen vastuuntuntoinen tapaus, pyysi vilpittömästi anteeksi ja tarjosi apuaan, vaikkei edes muistanut tehneensä ilkeyksiä, joista uhri puhui.

Foorumin tulevan hyödyllisyyden kannalta on keskeistä, että se leviää ihmisten tietoon. Jos kouluissa on opettajia, jotka oikeasti haluavat panostaa kiusaamisen estämiseen ja ehkäisemiseen, heille tällainen paikka voisi parhaimmillaan olla hyvin arvokas. Foorumiltahan voi helposti käydä vilkaisemassa, kuuluuko omasta koulusta kummia. Opettajan ammatti on raskas ja haasteellinen, jos sen haluaa tehdä hyvin, joten ulkopuoliset informaation lähteet ovat varmasti tervetulleita, kun omat kädet, korvat ja silmät ovat täynnä ja väsyneet. Suomessa ei ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus. Tämä velvollisuus kuitenkin usein - jo ihan käytännön pakosta - suoritetaan kouluissa. Tehkäämme niistä siis mahdollisimman inhimillisiä paikkoja!

(Oikean yläkulman kuva on Brimin keskustelukuvake foorumilta. Hänet ja muut foorumilaiset voit tavata osoitteessa http://p3.foorumi.info/kiusatuille/index.php)

keskiviikko 22. elokuuta 2007

Tuoteperhe kasvaa

Perustin jo jonkin aikaa sitten toisen blogin, jossa pyrin tulevaisuudessa käsittelemään ihmisyyttä ja henkisyyttä toivottavasti hieman henkilökohtaisempaan ja vähemmän vieraannuttavaan tyyliin, kuin mitä olen tämän blogin lyhyessä historiassa harrastanut. Uusi blogi löytyy esimerkiksi profiilini tai alla olevan linkin kautta:

http://henkilopinoita.blogspot.com

tiistai 21. elokuuta 2007

Minun Sonera 2

Nettiyhteyteni toimii jälleen odottelun, hämmennyksen ja ärtymyksen jälkeen


Pääsin verkkoon taas eilen vietettyäni miltei viikon ilman toimivaa nettiyhteyttä. Raporttien mukaan ongelmia oli samoihin aikoihin ilmennyt myös muissa nimeltä mainitsemattoman asuntosäätiön kohteissa.

Ennen vian ratkeamista toimitus soitti säätiön toimistoon ja tiedusteli heidän kantaansa verkon tilaan. "Haloo", kommentoi säätiön työntekijä ja jatkoi asiani kuultuaan: "Soita Soneralle."

Kymmenisen minuutin odottelun jälkeen sain langan päähän Soneran teknisen tuen. Minua palveli asiansa osaava nainen, joka uskoi suosiolla, ettei kyse ole koneestani: vikaa ei edeltänyt minkäänlainen asetusten renklaus ja yhteyttä oli sitä paitsi yritetty kahdella eri koneella. Tämän jälkeen hän pätevästi otti minulta ylös kaiken vian korjaamisen kannalta hyödyllisen tiedon ja lupasi ilmoittaa numerooni, kun netin voi olettaa taas toimivan. Ja kas kummaa, jonkin ajan kuluttua se alkoikin toimia. Ja vielä kummempaa: sain todellakin pian myös tekstiviestin, jossa ilmoitettiin, että vika (mikä lie sitten ollutkin) on korjattu, sekä kerrottiin mihin soittaa, mikäli ongelmat jatkuvat. Sonera siis ymmärsi, että haluan toimivan liittymän!

Epäselväksi jäi, mikä yhteyttä loppujen lopuksi vaivasi. Lieneekö kyseessä voinut olla yleinen ongelma, joka minun kohdallani jatkui, koska en tajunnut itse olla tarpeeksi aktiivinen? Toimitus ei ymmärrä, miten asiat maailmassa toimivat, mutta siinä ei sinänsä ole mitään uutta.

torstai 16. elokuuta 2007

Minun Sonera

Tarkemmin määrittelemättömän opiskelijakiinteistön nettiyhteys ollut poikki nyt jo useita päiviä


Yhdessä erään nimeltä mainitsemattoman opiskelijasäätiön omistamassa kiinteistössä asukkaat eivät ainakaan toistaiseksi pääse nauttimaan internetin riemuista ja hyödyistä. Soneran hallinnoima verkkoyhteys on ollut poissa toiminnasta viikon alusta asti. Jotkut asukkaista ovat toimituksen saamien tietojen mukaan kärsineet yhteyden epävakaudesta jo viime viikonlopusta lähtien.

Toimitus ei ole onnistunut varmuudella selvittämään, johtuuko verkkoyhteyden temppuilu palvelun toimittajasta (Sonera) vai tilaajasta (nimeltä mainitsematon opiskelijasäätiö). Kyseessä saattaa olla talonyhtiön sisäinen ongelma. Vapaasti nähtävillä olevista dokumenteista (viime talonyhtiökokouksen pöytäkirjasta) nimittäin selviää, että talonyhtiön kaapelointi on kehno ja lähettimiä on vain yksi, siinä missä normaalisti vastaavassa talonyhtiössä niitä olisi viisi. Nimeltä mainitsematon opiskelijasäätiö ei ole ainakaan tähän mennessä katsonut asialliseksi investoida varustuksen tason kohentamiseen, vaikka luotettavan nettiyhteyden tärkeydestä opiskelijoille on heille ilmeisesti huomautettu.

Toisen teorian mukaan ongelma ja näin ollen vastuu on Soneran päässä. Tähän suuntaan viittaavat joidenkin asukasasiantuntijoiden "Sonera on paska, netti on rikki" -tyyliset analyysit. Voimmeko todellakin uskoa tällaista yhtiöstä, joka lupaa minulle liittymää juuri niin kuin minä haluan? No, minä ainakin haluan toimivan liittymän. Mutta ehkäpä tuo mainoslause koskee vain puhelinliittymiä...

Soneran tai nimeltä mainitsemattoman opiskelijasäätiön edustajia ei ole yritetty tavoittaa kommentteja varten.

torstai 2. elokuuta 2007

Lainattua

En ole tällä hetkellä niin varoissani, että raaskisin tilata jonkin aikakauslehden kotiini (säästän rahani mieluummin johonkin muuhun, esimerkiksi ruokaan). 'Lapsuudenkotiini' niitä tulee useampiakin, joten voin täällä kyläillessäni viihdyttää itseäni uppoutumalla eri julkkisten kuulumisiin ja pohdintoihin sekä tämän hetken kuumimpiin ilmiöihin (viina kallistuu!).

Seura-lehden tuoreimmassa numerossa (3.8.2007) oli muutamia lausahduksia, jotka ottivat silmään jotenkin epäjohdonmukaisina. Seuraa muutama poiminta.


Varmasti on, mutta mies ei ole jäänyt koskaan kiinni. Toisaalta suhteemme oli silloin avoin. Itsekin olen pettänyt aikoinaan.

- Laulaja Vicky Rosti tiedusteltaessa, onko häntä koskaan petetty.


Oma määritelmäni pettämisestä on tällainen: petät toisen ihmisen toimiessasi tavalla, jota hän ei sinulta odota yhteisten sopimusten tai muuten jaetun ymmärryksen valossa. Miten voi siis avoimeksi sovitussa suhteessa pettää? Tietenkin on olemassa suhteita, joiden pelisääntöihin kuuluu, että pettää saa, mutta sen ei tule koskaan tulla kumppanin tietoon. Itse tiedän ainakin erään tällaisessa suhteessa elävän. Ehkä Rostin suhde oli samanlainen, jolloin hänen vastauksessaan olisi edes jotain tolkkua.

Jossain mielessä on siis ehkä mahdollista pettää luvan kanssa, vaikka se ei täysin minun pieneen päähäni ja käsitykseeni pettämisestä mahdu. Sellainen kuulostaa kuitenkin jotenkin hysteeriseltä: kuin ihminen, joka väittää olevansa sinut jonkin asian kanssa, eikä sitten olekaan, ja vastapelurin olisi se jotenkin pitänyt tietää, vaikka päinvastaista on väitetty.


Sitoutuneessa, mutta vapaassa parisuhteessa on suuri mahdollisuus hypätä aidan yli, jos kaikki ei ole hyvin. Silloin suhdetta ei voi kehittää eikä käsitellä vaikeita asioita.

- Parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa kommentoi luvan kanssa pettämistä.

Tässä minua mietityttää kovasti, miksi Kiianmaa on heittänyt tuon ensimmäisen sanan mukaan keitokseen. Mitä sitoutunutta hänen kuvailemassaan suhteessa on? Toki voidaan keskustella siitä, tekeekö ns. "vapaa rakkaus" ihmiset laiskemmiksi ja haluttomammiksi työskentelemään suhteen eteen. Mutta tuollaisen suhteen kutsuminen "sitoutuneeksi" on minusta miltei epäloogista (olkoonkin, että kyse on hyvin tulkinnanvaraisista termeistä), mikä tekee kommentin kommentoimisen tämän pidemmälti hyvin vaikeaksi. Toivon vain, ettei "sitoutuneisuus" ole yksi niistä asioista, joita Kiianmaa parisuhteessa oleville asiakkailleen yrittää "kouluttaa", sillä suoraan sanottuna se ei vaikuta olevan hänen vahvinta alaansa.


Isoäiti antoi häissä hyviä neuvoja tyttärentyttärelleen avioliiton arkeen. "Anna anteeksi ja unohda, mutta älä koskaan anna miehesi unohtaa mitä olet anteeksi antanut."

- Vitsi Nauruseura-osiossa

Johtunee taas minun rajoittuneesta kyvystäni mieltää asioita, mutta miten voi jatkuvasti muistuttaa toista siitä, minkä on itse unohtanut? On varmaan liikaa odottaa, että edes vitsit olisivat johdonmukaisia.

Miksiköhän lehti tuli muuten päivää liian aikaisin? Onkohan aikajatkumo vääristynyt kohdallani? Pitäisikö minun alkaa etsiä lehdestä jotain sellaista, jonka estämiseen korkeammat voimat ovat näin antaneet minulle mahdollisuuden?

keskiviikko 1. elokuuta 2007

Elokuun höröskööppi

Kaikille horoskooppimerkeille:

Elokuu on sinulle tunteiden ja ajatusten, syömisen ja hengittämisen aikaa. Usein olet myös unessa. Jos joku yrittää loukata sinua, saatat loukkaantua. Mikäli olet koulussa, opintosi alkavat tässä kuussa. Toisaalta korkeakoulun merkin alla syntyneet aloittavat opintonsa todennäköisesti vasta ensi kuussa. Uudet työmahdollisuudet tuovat mukanaan taloudellisia etuja. Muussa tapauksessa olet joko vapaaehtoistöissä tai höynäytetty. Jos olet suhteessa, sinulla todennäköisesti on joku läheinen henkilö elämässäsi. Jos taas et ole suhteessa, on aina mahdollista, että tapaat jonkun. Varmasti ainakin näet ihmisiä, joko kadulla tai rakennuksissa, tai vähintään jos katsot ulos ikkunastasi.

Oikein mukavaa elokuuta jokaiselle!