keskiviikko 29. elokuuta 2007

Foorumi kiusatuille


Blogimaailmasta monille tuttu Brim on perustanut oman foorumin kiusatuille

25. päivä tätä kuuta on verkkoon ilmestynyt uusi foorumi, jossa kiusauksesta kärsivät tai siitä joskus kärsineet voivat saada vertaistukea ja äänensä kuuluviin. Foorumin on luonut nettiolento Brim, jonka monet tuntevat muun muassa hänen herkästä, luovasta ja kielellisesti korkeatasoisesta blogistaan Hurmaava itsemurha (tosin Brim itse on esittänyt toiveen, että foorumin ja hänen bloginsa asiat pidettäisiin erillään). Tuekseen Brim on saanut kaksi muuta moderaattoria, Myrskyttären ja Korpin.

Foorumin puitteissa voi esimerkiksi ilmoittaa kouluista, joissa kiusausta tapahtuu, ja antaa ja saada neuvoja. Kaikkien turvallisuutta ajatellen foorumilla on päätetty välttää liian yksityiskohtaisia kuvauksia, joista asianosaiset henkilöt saattaisivat olla tunnistettavissa. Tämän politiikan on tarkoitus estää sekä foorumin väärinkäyttö että ihmisten päätyminen käräjille.

Foorumilla on tähän mennessä 17 rekisteröityä käyttäjää. Keskustelu ei ole vielä täysin päässyt käyntiin, mutta jo tässä vaiheessa on muun muassa sivuttu kiusaamisen syitä (ongelmat kotona, huono itsetunto...) ja niiden uskottavuutta. Oma kantani: jotkut lapset ja nuoret nyt vaan ovat huolettomia sadisteja, jotkut eivät kasva siitä ulos edes aikuisena. Katsoin kerran Dr. Philin jakson, jossa oli vieraana nainen, johon koulukiusaus oli jättänyt syvän trauman. Yksi kiusaajistakin saatiin ohjelmaan. Hän ei edes muistanut koko kiusaamista, niin vähäpätöinen osa hänen kokemustaan se oli ollut! Tämä entinen kiusaaja oli tosin nykyään (ainakin kameroiden edessä) sangen vastuuntuntoinen tapaus, pyysi vilpittömästi anteeksi ja tarjosi apuaan, vaikkei edes muistanut tehneensä ilkeyksiä, joista uhri puhui.

Foorumin tulevan hyödyllisyyden kannalta on keskeistä, että se leviää ihmisten tietoon. Jos kouluissa on opettajia, jotka oikeasti haluavat panostaa kiusaamisen estämiseen ja ehkäisemiseen, heille tällainen paikka voisi parhaimmillaan olla hyvin arvokas. Foorumiltahan voi helposti käydä vilkaisemassa, kuuluuko omasta koulusta kummia. Opettajan ammatti on raskas ja haasteellinen, jos sen haluaa tehdä hyvin, joten ulkopuoliset informaation lähteet ovat varmasti tervetulleita, kun omat kädet, korvat ja silmät ovat täynnä ja väsyneet. Suomessa ei ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus. Tämä velvollisuus kuitenkin usein - jo ihan käytännön pakosta - suoritetaan kouluissa. Tehkäämme niistä siis mahdollisimman inhimillisiä paikkoja!

(Oikean yläkulman kuva on Brimin keskustelukuvake foorumilta. Hänet ja muut foorumilaiset voit tavata osoitteessa http://p3.foorumi.info/kiusatuille/index.php)

Ei kommentteja: